Tartószerkezet tervezés

Pont amire szükség van

Funkció és dizájn az építésztől, teherbírás a statikustól.

Tervezés

Hogyan lehet a dizájn és funkció mellé megfelelő statikai ellenállást biztosítani? Ezt adja egy jó terv.

Ha a tervező bátrabban és szabadabban tervezhet, akkor látványosabb, impozánsabb, elegánsabb vagy épp funkcionálisabb építményeket rajzolhat.

A mi feladatunk, pedig, hogy az építész által megalmodott tervhez olyan teherbíró csontvázát tervezzünk, ami elbírja a vázat és a “szövetet” is. Ezt a megfelelő modellezés révén érjük el, amelynek segítségével a szükséges és indokolt mértékű ellenállóképességet is tesztelhetjük.

Az eredmény: olyan statikai terv ami kiszolgálja az építész elképzelését és a kivitelező munkáját is segíti.

Tervezés

Mikor van szükség statikai tervre?

Minden esetben, ám bizonyos helyzetekben különösen hasznos!

N

Nagyobb beruházás esetén

Minél nagyobb egy beruházás, annál valószínűbb, hogy a statikai tervek optimalizálása révén nem csak jobb, de olcsóbb is lesz a projekt kivitelezése.

N

Nehéz, kritikus a kivitelezés

Bizonyos ingatlanokat könnyebb, másokat nehezebb kivitelezni. Ez az építmény jellegétől, a terepviszonyoktól, megközelíthetőségtől és más környezeti adottságoktól egyaránt függ. Minél bonyolultabb a kivitelezés, annál többet  segíthet egy átgondolt statikai terv.

N

Túl drága az eredeti terv

Előfordul, hogy az eredeti tervek egész egyszerűen nem férnek bele a költségvetésbe, ezért valahol faragni kellene anélkül, hogy a funkcionalitás és a biztonság sérülne. A tartószerkezet optimalizálása ilyenkor egy megoldás lehet.

N

Extrém terhelés, felhasználás

Minél szélsőségesebb terhelésnek kell egy építménynek megfelelnie, annál inkább túl kell biztosítani azt, ami költséges. A túlbiztosítás okos megválasztása éppen ezért rendkívül fontos lehet a költségek szempontjából.

Az eredmény:

Olyan statikai terv, ami tiszteli az építész munkáját, segíti a kivitelezőt és a beruházó pénztárcájáról sem feledkezik meg.

Az átlagos nem elég jó!

Mi a lehető legjobb megoldást keressük.

Tekintse meg további szolgáltatásainkat, amelyekkel a segítségére lehetünk.

Optimalizálás

Szinte minden esetben lehet javítani az eredeti terven.

Ha túl drága, komplikált, vagy eleve nagy beruházásról van szó, akkor a tartószerkezet optimalizálásával valóban időt, pénzt és energiát spórolhatunk meg.

A modern szoftveres háttérrel, akár élőben is tudjuk modellezni egy-egy változás szerkezetre és költségekre gyakorolt hatását.

A szerszámosbódénak és napi több tízezres áthaladó forgalommal bíró hídnak nem ugyanolyan statikai teherbírást kell elviselnie.

A statikus feladata az, hogy olyan tervvel segítse az építész és a kivitelező munkáját, ami egy biztonságos, költséghatékony és könnyen kivitelezhető építményt eredményez. 

Szakértés

Segítünk megmondani, hogy egy ingatlannak, szerkezetnek milyen az aktuális statikai állapota.

Az egyik legnehezebb kérdés egy gyakran sok évvel, esetleg évtizedekkel korábban épült ingatlan kapcsán eldönteni, hogy az milyen teherbírással rendelkezik. Ez különösen nehéz akkor, ha nem állnak rendelkezésre a tervek és a kivitelezés során készült dokumentumok.

Egyedülálló műszereink segítségével azonban ma már pontosan és roncsolásmentesen fel tudunk mérni bármilyen ingatlant és meghatározni annak VALÓS terhelhetőségét.

Műszaki ellenőrzés

Szakértőként tudunk jelen lenni a kivitelezésekkor is.

Sok időt töltöttünk építkezéseken pontosan azért, hogy minél jobban megértsük és átlássuk, hogy miként készül el egy építmény. Ennek eredménye hogy jobb terveket tudunk készíteni.

Ugyanakkor a statikai tevékenységhez kapcsolódóan műszaki ellenőrzést is tudunk nyújtani.