Körvonalazódtak elképzelései, de nem tudja, hogyan tovább? Telket vásároljon, vagy már most keressen fel szakembereket?

A Településrendezési és szabályozási terv (Illetékes Önkormányzat rendelete) alapján önállóan is tájékozódhat az adott terület építési lehetőségei felől, például, hogy a település melyik területe lakó, vagy ipari beépítésre szánt. A kiszemelt ingatlanokat alaposabban is ismerje meg, kérje ki a területileg illetékes földhivatalból személyesen vagy online (http://www.foldhivatal.hu) a térképmásolatot és a tulajdoni lapot (A részletességtől függően különböző díjak ellenében).

Ez alapján ellenőrizze, a valóságban látott állapot és a térkép összhangját. Figyeljen, hogy az építmények teljes egészükben fel legyenek tűntetve, telekhatáron belül és a szomszédos telkeken is, és a telekhatárok is helyesen szerepeljenek.

 A tulajdoni lapból megtudhatja, hogy ki a valódi tulajdonos, terhelt-e az ingatlan, van-e haszonélvezeti, szolgalmi, vagy elővásárlási jog bejegyezve rá.

Ha azonban nem szeretné, hogy a telek adottságai túlságosan is befolyásolják épülete kialakítását, célszerű építészt választani, mert nagy segítségünkre lehet már, az építés-tervezés ezen, korai szakaszában is. Ő a legnyilvánvalóbb szempontok mellett – mint a telekméret, ár, tájolás -, könnyedén átlátja a szabályozás adta kereteket is, ami sokféle kötöttséget jelent a telekre illeszthető épületet illetően. Ugyanis meghatározott a telek százalékos beépíthetősége, az épület telken belüli elhelyezhetősége, az építmény magassága, összegzett alapterülete, a szükséges mértékű zöld felület. Emellett jelentős rejtett költségnövelő tényező lehet a telek, vagy a rajta álló épület műemléki (http://www.forsterkozpont.hu) védettsége, vagy akár a tűzcsap távolsága, esetleg nem megfelelő teljesítménye is.

Az építész a felvázolt elképzelésekből és a személyes konzultáció alatt feltérképezett igényekből szakértelmével tervezési programot állít össze; támogatja döntéseit, segít eldönteni, hogy mekkora alapterületű, hány szintes épületet terveztessen; alacsony energiaigényűt, vagy esetleg passzív házat válasszon-e; bevegyen-e a programba riasztó, kamera, telefon rendszer telepítését is… , segít a megfelelő építési hely kiválasztásában, az ügyintézésben.

Az így elkészült anyag már tartalmazza a megálmodott épület funkcióit, helyiségeit és azok területigényeit, valamint az épület elvárt minőségi kategóriáját, aminek köszönhetően a költségek becsülhetővé válnak. Fontos, hogy pontosan tisztázza a tervezés anyagi kereteit, így az Ön számára legkedvezőbb megoldás születhet meg.

Írta: Oláh Máté